Košík: 0

Spolu: €0.00

Technológia výroby kolagénu - vysvetlenie

Pri čítaní popisu mnohých kozmetických prípravkov sa často stretávame s najrôznejšími prívlastkami kolagénu. Napr. hovädzí, bravčový, rastlinný, hydrolyzovaný, hydrát, natívny. Tieto pojmy nám však nepovedia viac informácií o kolagéne, ktorý je najdôležitejšou bielkovinou v našom organizme. Dôležité je vedieť, že základnou jednotkou kolagénu je TROPOKOLAGÉN - reťazca alfa 1 a alfa 2, tvoriace trojitú špirálu - trojitú skrutkovicu - Triple helix, ktorá je stavbou aminokyselín charakteristická iba pre živé organizmy (cicavce, stavovce, ryby). Preto vám k tejto téme priblížime aspoň základné fakty.


 Hydrát (nie hydrolyzát) prírodného, natívneho kolagénu - Triple Helix zachovávajúci si trojitú skrutkovicu


INVENTIA Polish Technologies Sp. z o.o. viac ako pred desiatimi rokmi spracovala svoju vlastnú autorskú metódu získavania kolagénových bielkovín z koží rýb. Metóda vytvorená tímom vedeckých pracovníkov zachováva nenarušenú, natívnu (prirodzenú) štruktúru trojitej špirály. Obsahuje hydrát unikátneho kolagénu I. typu (2 [a1I] a2), ktorý je zložený z dvoch peptidových reťazcov a 1 I. typu a jedného reťazca a 2 I. typu. Ten je stavbou aminokyselín charakteristický iba pre živé organizmy (cicavce, stavovce, ryby). Vďaka tomu je takmer identický s kolagénom, ktorý sa nachádza v ľudskej pokožke a poskytuje jej všetko čo potrebuje "živý" kolagén.

Aby proces zachovania trojitej špirály a biologickej aktivity nebol narušený a živé bielkoviny nepodliehali degradácii, sú použité metódy výnimočne jemné a prebiehajú výhradne pri použití látok pochádzajúcich z prírody. Pri výrobe bez tepelného spracovania nie sú používané žiadne agresívne chemické látky. Vďaka unikátnej autorskej technológii sa jedná o historicky prvý hydrát kolagénu bez konzervantov a parabénov, ktorý si preukázateľne v teplotnom rozmedzí od 5 do 28 °C aj zachováva neporušenú trojitú skrutkovicu. Prírodný Kolagén Inventia®, ako jediný na trhu v sebe ukrýva neobvyklú silu neopakovateľného PRÍRODNÉHO natívneho KOLAGÉNU v jeho pôvodnej podobe trojitej špirály, s ktorou sa nikde inde nestretnete. Stimuluje fibroblasty k produkcii vlastného kolagénu a zároveň tvorí súčasť pre jeho syntézu.

Toto nie je ďalší z výrobkov s obsahom lacného a neefektívneho hydrolyzátu z bielkovín, alebo s inou zmesou, ktorá má v názve slovo "kolagén" bez toho, aby s ním mala čokoľvek spoločné.


 Hydrolyzovaný kolagén


Hydrolyzovaný kolagén je iným výrazom pre želatínu. Tá vzniká následkom termického rozpadu sieťových peptidových väzieb kolagénových bielkovín. Hydrolyzát predstavuje zmes častíc rôznej veľkosti i hmotnosti, ktorých molekulová hmotnosť je však vždy nižšia, než u častíc v natívnom kolagéne. Pri tvorbe želatíny nie je potreba chrániť jemnú kolagénovú štruktúru. Suroviny na výrobu želatíny sú najskôr podávané úvodnom procese pri spoluúčasti silných kyselín alebo zásad. Preto sú podmienky získavania hydrolyzátu oveľa drastickejšie a umožňujú využívať oveľa širšie spektrum surovín kolagén obsahujúcich, teda napr. kostí. Vzhľadom na ľahkú dostupnosť veľkého množstva tejto lacnej suroviny býva hydrolyzát kolagénu tiež najlacnejšiou formou zdroja kolagénových bielkovín, ktorý je veľmi hojne využívaný pri výrobe potravinárskych výrobkov. Býva pridávaný ako zložka, ktorá dodáva správnu konzistenciu alebo ako prostriedok na zahusťovanie. Hydrolyzovaný kolagén býva tiež obľúbeným komponentom pre výrobcov lacnejších kozmetických výrobkov a doplnkov stravy ako neplnohodnotná náhrada natívnej kolagénovej bielkoviny.


 Lyofilizovaný kolagén


Je veľký rozdiel v tom, či bola na výrobu lyofilizovaného kolagénu použitá veľmi lacná surovina hydrolyzovaného kolagénu alebo veľmi drahý unikátny "živý" tropo-kolagén, ktorý si zachováva neporušenú trojitú skrutkovicu charakteristickú iba pre živé organizmy. Od toho sa tiež odvíja cena a účinky. Lyofilizácia je jednou z metód získavania sušených produktov. Je založená na sublimačnom vysúšaní, ku ktorému dochádza v nízkej teplote (pod 0 °C) a za veľmi zníženého tlaku. Tento proces býva používaný na sušenie obzvlášť citlivých látok a zlúčenín, najmä takých, ktoré sú citlivé na ohrievanie. Následkom tohto procesu si aktívne látky zachovávajú svoju aktivitu a neničia sa ani cenné zložky, ako sú vitamíny, bielkoviny, enzýmy, minerálne látky a pod. Lyofilizované preparáty obsahujú len minimálne množstvo vody a nevyžadujú žiadnu konzerváciu. Po lyofilizácii možno získaný preparát opäť ľahko vodou zriediť, bez toho aby došlo k strate jeho organoleptických a biologických vlastností. Tento druh kolagénu býva najčastejšie využívaný v doplnkoch stravy. Najmä v tých, ktoré sú určené na regeneráciu pokožky, kostí a chrupaviek. Lyofilizovaný kolagén však nachádza svoje využitie aj pri výrobe pleťových masiek a kolagénových plátkov či obväzov. Všetky z menovaných preparátov bývajú zvyčajne pomerne drahé, čo je spôsobené vysokými nákladmi na lyofilizáciu.


 Zvierací kolagén


Kolagén tvorí skupina základných bielkovín zo zvieracích organizmov. Do tejto rodiny je v súčasnej dobe zoradených viac ako 20 rôznych typov bielkovín, ktoré sa odlišujú svojou skladbou, vlastnosťami, rozmiestnením v tkanivách, ale aj funkciami, ktoré v organizme plnia. Tieto bielkoviny dominujú v spojivovom tkanive, z ktorej je tvorená najmä koža, chrupavky a kosti ale aj všetky ostatné dôležité vnútorné orgány. Kolagénové bielkoviny sa medzi sebou nevýznamne líšia, ale tieto odlišnosti značnou mierou ovplyvňujú ich vlastnosti. Kolagén vyšších stavovcov býva zvyčajne v sieťke zložitejšie prepletený a má vyššiu teplotu denaturácie. Navyše v priebehu starnutia kolagénu vyšších zvierat sa v ich organizmoch (in vivo) tvoria vonkajšie a medzimolekulárne priečne kovalentné sieťové väzby, ktorých úlohou je zvýšiť stabilitu kolagénových vlákien. Spolu s rastúcim množstvom týchto väzieb sa tiež zvyšuje hustota a odolnosť kolagénu. Znižuje sa tým však jeho rozpustnosť. Takáto hustota kolagénovej sieťky neprospieva vonkajšiemu vzhľadu našej pokožky. Pokožka stráca svoju pevnosť a ohybnosť. Sieťka kolagénu z rybích koží je významne redšia než u kolagénu z koží dobytka alebo ošípaných a jeho rozpustnosť je v súvislosti s tým oveľa vyššia. Vyššia rozpustnosť rybích koží tiež dovoľuje v konečnom produkte - v kolagénovom géle - získať natívnu formu kolagénu. Ale iba pri použití nezvyčajne jemnej metódy a dodržaní veľmi prísnych podmienok na získavanie tejto bielkoviny. Proces extrakcie kolagénu z bravčových a hovädzích koží vyžaduje agresívne spracovanie za pomoci pôsobenia silných chemických látok či enzýmov, ktoré však spôsobujú značnú degradáciu tejto bielkoviny. Navyše hovädzia bielkovina môže byť nosičom priónov. Prióny sú potenciálne nákazlivé bielkoviny, ktoré sa bežne vyskytujú u väčšiny vyšších zvierat (cicavcov, jašterov i plazov). Nie sú nebezpečné, ale iba do chvíle zmeny prirodzenej konformácie, po ktorej sa stávajú priónovou infekčnou bielkovinou. Infekčné prióny vyvolávajú smrteľne nebezpečné ochorenia nervového systému zvierat aj ľudí, ako je BSE alebo Creutzfeldt-Jakobova choroba. Ryby patria medzi nižšie organizmy a doteraz nebolo dokázané, že by sa u nich schopnosť tvorby priónových bielkovín vyskytla.


 Rastlinný kolagén (fytokolagén)


Menom rastlinný kolagén sa najčastejšie nazýva zložité cukry rastlinného pôvodu, ktoré na pokožke vytvára efekt ochranného plášťa a podobného stiahnutia, k akému dochádza pri nanesení kolagénu zvieracieho. Napriek tomu však tieto zlúčeniny oproti kolagénu nepôsobia v jeho komplexnej škále. V tomto prípade je to len myšlienková skratka alebo marketingový pojem, pretože kolagén je bielkovinou, ktorú sú schopné produkovať iba zvieratá ! Špecifickou vlastnosťou kolagénu je totiž výskyt dvoch aminokyselín (hydroxyprolin a hydroxylyzín), ktoré sú pre túto bielkovinu charakteristické. Nájdeme však aj rastlinnú bielkovinu - extenzin, ktorá hydroxyprolin obsahuje, ale táto bielkovina má oproti kolagénu úplne odlišnú stavbu. Aj napriek obsahu esenciálnej aminokyseliny hydroxyprolin, ktorá zvyšuje zvlhčenie pokožky, jej efekt je k pôsobeniu kolagénu len podobný, a preto túto bielkovinu nahradiť nemôže.


 Mikrokolagén


Názov mikrokolagén býva najčastejšie používaný pre menšie molekuly bielkovín (oligopeptidy), ktoré svojím pôsobením molekuly prírodného kolagénu pripomínajú. Tieto častice dokážu ovplyvniť nielen produkciu kolagénu, ale aj ďalších zložiek zamše. Mikrokolagén je vyrábaný v biotechnologických laboratóriách a býva modifikovaný dodávaním tukových molekúl, ktoré zvyšujú jeho stabilitu a napomáhajú mu ľahšie prenikať ochrannými vrstvami pokožky.